Παραδοσιακές Συνταγές

Παραδοσιακές Συνταγές (21)

Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 20:24

Σπανακοτυρόπιτα ή αλλιώς βρεχτή

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

Για το φύλλο

  • 750 γραμμάρια αλεύρι (το πιο φθηνό που βρίσκω στο super market)
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 375 γραμμάρια νερό (τα υγρά όλα μαζί πρέπει να είναι το μισό σε γραμμάρια των στερεών δηλαδή αν βάλετε 1 κιλό αλεύρι τότε νερό λάδι και ξίδι πρέπει να είναι ½ κιλό.)
  • λίγο αλάτι

Για την γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκια
  • ½ κιλό τυρί φέτα
  • 5 αυγά
  • ½ λίτρο λάδι (μισό βάζουμε στην γέμιση και με το υπόλοιπο ραντίζουμε τα φύλλα)
  • λίγο γάλα

Πώς το κάνουμε:

1) Βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε μία λεκάνη και το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα.
 
2) Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 13 μπαλάκια (τα 3 που θα μπούνε τελευταία στην κορυφή τα κάνουμε λίγο πιο μικρά και τα 4 που θα βάλουμε από κάτω θα είναι πιο μεγάλα).
 
3) Τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και μετά με ένα ταψάκι και το αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον (μερικές φορές το ζυμάρι το κάνω από το βράδυ).
 
4) Κόβουμε τα σπανάκια τα πλένουμε και αφού στραγγίσουν τα αλατίζουμε. Τα αφήνουμε με το αλάτι για 1 ώρα τουλάχιστον και μετά παίρνουμε λίγα λίγα τα σπανάκια με τα χέρια μας και τα στύβουμε για να φύγουν τα υγρά που έχουν. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το τυρί τα αυγά και το λάδι.
 
5) Ανοίγουμε όλα τα φύλλα με νισεστέ.
 
6) Βάζουμε τα πρώτα 4 και πιο μεγάλα φύλλα στο ταψί (μην ξεχνάτε να ραντίζετε με λάδι τα φύλλα).
 
7) Προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης.
 
8) Βάζουμε άλλα 3 φύλλα πάνω από την γέμιση.
 
9) Βάζουμε 1/3 της γέμισης.
 
10) Προσθέτουμε άλλα 3 φύλλα.
 
11) Προσθέτουμε και την υπόλοιπη γέμιση και γυρνάμε τα φύλλα πρός τα μέσα.
 
12) Και τέλος βάζουμε και τα 3 τελευταία και πιο μικρά φύλλα. Χαράζουμε την πίτα με το μαχαίρι και την περιχύνουμε την πίτα με ένα μίγμα που κάνουμε με 1 αυγό, λίγο γάλα και λίγο λάδι.
 
13) Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς στην τελευταία σχάρα στον αέρα.
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 19:36

Πρασοτηγανιά με λουκάνικο

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 μεγάλα κομμάτια λουκάνικο χωριάτικο
  • 4 πράσα
  • 1 κουταλιά της σούπας συμπυκνωμένο πολτό ντομάτας
  • Λίγο λάδι (προαιρετικά)
  • Αλάτι, Πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε το λουκάνικο, το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι και το αφήνουμε μέχρι να πάρει κόκκινο χρώμα.
  2. Βγάζουμε τα κομματάκια λουκάνικου με ένα κουτάλι και στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε τα πράσα κομμένα σε ροδέλες.
  3. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε μέχρι να μαραθούν.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια λουκάνικου μαζί με νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει σχεδόν το φαγητό.
  5. Επίσης, βάζουμε και τη ντομάτα, το αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
  6. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν εξατμιστεί το νερό και βράσουν καλά τα πράσα.

Λίγα μυστικά ακόμα

1. Μπορείτε αντί για ντομάτα να βάλετε αρκετό λεμόνι λίγο πριν γίνει το φαγητό. 2. Για να μην είναι πολύ βαρύ μπορείτε να παραλείψετε το λάδι και να αφήσετε τα λουκάνικα να τηγανιστούν μόνα τους με το λίπος που θα βγάλουν. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας, άλλα και από το πόσο λιπαρό είναι το λουκάνικο. 3. Το φαγητό θα γίνει πιο νόστιμο αν το λουκάνικο είναι με πράσο.

www.sintagespareas.gr

 

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 02:06

Πλαστός Καρδίτσας

Γράφτηκε από τον
  • Τι χρειαζόμαστε:

500gr σπανάκι

4 μεγάλα πράσα

2 κρεμμύδια (φρέσκα ή ξερά)

2 πρέζες αλάτι

180ml ελαιόλαδο

400gr τυρί φέτα

200ml νερό

μαργαρίνη

500g καλαμποκάλευρο

500ml γάλα

Πώς το κάνουμε:

1) Bάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το σπανάκι, τα κρεμμύδια και τα πράσα ψιλοκομμένα.
 
2) Προσθέτουμε τη φέτα, 90ml ελαιόλαδο, 200ml νερό και 1 πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
 
3) Αλείφουμε το ταψί με μαργαρίνη.
 
4) Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το καλαμποκάλευρο με όλο σχεδόν το γάλα και 1 πρέζα αλάτι. Τοποθετούμε περίπου το 1/3 από αυτό το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και το απλώνουμε παντού όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
 
5) Προσθέτουμε από πάνω το μείγμα με τα χόρτα και τη φέτα.
 
6) Αραιώνουμε το υπόλοιπο μείγμα καλαμποκάλευρου με το γάλα που έχει απομείνει και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι ακόμα. Στη συνέχεια το ρίχνουμε πάνω απο τα χόρτα κατ' αυτό τον τρόπο.
 
7) Αφού το απλώσουμε όλο στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι από πάνω.
 
8) Εδώ είναι το τελικό στάδιο όπου ακουμπάμε ελαφρώς την πίτα σε όλα τα σημεία να πάει το λάδι παντού.
 
9) Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει από πάνω.
 
 
 
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 14:38

Xαλβάς Φαρσάλων

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

2 κ 1/2 φλυτζανια ζάχαρη (και με καστανή ειναι εξίσου νόστιμος)

2 φλυτζάνια κορν φλάουρ (ή νισέστε), οτι έχετε

5 φλυτζάνια νερό (κατα προτιμηση κρύο για να μη σβολιασει το κορν φλαουρ)

5 κουτ. σούπας σησαμέλαιο ή αραβοσιτέλαιο

5 κουτ. σουπας μαργαρίνη με βουτυρο

αμυγδαλα αποφλοιωμένα

2 βανίλιες

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια κατσαρόλα ριξτε 3-4 κουταλιες ζαχαρη και αφηστε την να καραμελώσει για καποια δευτερολεπτα. Αυτό θα δώσει το χρώμα και την γεύση στο χαλβά.
  2. Ριξτε τη μισή ποσότητα νερού στην κατσαρόλα και ανακατέψτε. Στη συνέχεια ριξτε και την υπολοιπη ζαχαρη μεσα στην κατσαρόλα και αφηστε το σιρόπι να βρασει για δεκα περιπου λεπτά.
  3. Την αλλη μισή ποσότητα κρύου νερού θα την ανακατεψετε με το κορν φλαουρ ή το νισεστέ σε ενα μπωλ.
  4. Όταν το σιρόπι ειναι έτοιμο θα ρίξετε μέσα το μιγμα του κορν φλαουρ και θα ανακατευετε συνεχεια. Θέλει μπρατσα, οχι αστεία.
  5. Συνεχίζετε να ανακατεύετε, ρίχνετε τις βανίλιες και το σησαμέλαιο το οποιο θα το ριχνετε γυρω γυρω στα τοιχώματα της κατσαρολας ώστε να βοηθήσει να ξεκολλήσει ο χαλβας. Στο τελος η θεια μου ριχνει και βούτυρο για να του δώσει μια εξτρά νοστιμιά.
  6. Σε ενα αντικολλητικό τηγανι καβουρντίζετε τα αμυγδαλα και τα προσθέτετε στο μίγμα.
  7. Τα βαζετε όλα σε ενα ταψάκι ή σε ατομικά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:57

Παραδοσιακό Βολιώτικο Μπουμπάρι

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

1 έντερο από προβατίνα 1-1,5 μέτρο περίπου (καθαρισμένο από τον χασάπη εκτός κι αν θέλετε να μπείτε σε αυτή την χρονοβόρα και...δύσοσμη διαδικασία)

1 συκωταριά από αρνάκι του γάλακτος ΧΩΡΙΣ το συκώτι (και με τα γλυκαδάκια της)

1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

2 μεγάλα κρεμμύδια

1 ματσάκι μαιντανό

1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα

2 μικρές πιπεριές κόκκινες καυτερές

Αλάτι, πιπέρι, λάδι, ρίγανη και χυμό 2 λεμονιών

1,5 κιλό πατάτες

Θα χρειαστούμε επίσης για να γεμίσουμε το έντερο μία "μπουρού", είναι ένα μεταλλικό χωνί όπως τα κλασσικά πλαστικά αλλά με μεγαλύτερη διατομή στην έξοδό του (λίγο μικρότερη από τη διάμετρου του εντέρου). Εάν δεν βρείτε όμως μπορείτε πχ να κόψετε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού και να δημιουργήσετε έτσι κάτι παρόμοιο.

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε καλά τη συκωταριά μας για 5 περίπου λεπτά και στη συνέχεια την ψιλοκόβουμε (με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού κατά προτίμηση) σε κομματάκια 1-1,5 εκατοστών και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με τον κιμά, εκεί θα φτιάξουμε τη γέμισή μας.
  2. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια την καυτερή πιπεριά και το μαιντανό και το προσθέτουμε μαζί με το ρύζι στη γέμιση.
  3. Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση (μπόλικο πιπεράκι) και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη.
  4. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση και... αρχίζει το γέμισμα του εντέρου.
  5. Η διαδικασία θέλει λίγο προσοχή ώστε να μην μας κοπεί το εντεράκι, βάζουμε το χωνί μέσα στο έντερο και με ένα κουτάλι προσθέτουμε στο χωνί τη γέμιση, πιέζοντας πολύ μαλακά σπρώχνουμε τη γέμιση προς το άκρο του εντέρου το οποίο έχουμε δέσει κόμπο.
  6. Δεν πρέπει να "φουσκώσουμε" το έντερο γιατί με το ρυζάκι που έχει μέσα θα μας ανοίξει στο ψήσιμο, το γεμίζουμε έτσι ώστε σε όλο του το μήκος να έχει ομοιόμορφο πάχος.
  7. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις αλατοριγανώνουμε.
  8. Σε ένα ταψί ή μια γάστρα τοποθετούμε το μπουμπάρι (αφού κλείσουμε και την άλλη άκρη του εντέρου με ένα κόμπο) και γύρω του τις πατάτες.
  9. Ανοίγουμε με μία οδοντογλυφίδα τρυπούλες κατά μήκος του μπουμπαριού ανά 5 εκατοστά περίπου για να μην μας "σκάσει".
  10. Περιχύνουμε το ταψί με 1 φλυτζάνι του τσαγιού λαδάκι και το χυμό 2 λεμονιών.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1,5-2 ώρες (ανάλογα εάν το ψήνουμε σε ταψί ή γάστρα).
  12. Σερβίρουμε ζεστό το πιάτο και το συνδυάζουμε υπέροχα με τζατζίκι, γαλοτύρι και καλό κόκκινο κρασί!!!
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη φίλοι μου!!!
 

Λίγα μυστικά ακόμα

Επειδή το ρύζι στη γέμιση φουσκώνει, προσέξτε στο γέμισμα να μην "μπουκώσετε" το έντερο και σας ανοίξει στο ψήσιμο 

 

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:53

Παραδοσιακή κιμαδόπιτα με πράσο

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

…για το φύλλο:

  • 5,5 φλυτζάνια τσαγιού (750-770 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό κατηγορίας Π)
  • 4 κ.σ. (60 ml) καλό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. (15 ml) ξύδι από κρασί
  • 1 κ. γ. (5 γρ.) αλάτι ψιλό
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό (περίπου 380 ml)
  • 3/4 φλυτζανιού τσαγιού (περίπου 285 ml) ελαιόλαδο ή μαργαρίνη λιωμένη (για το άλειμμα των φύλλων)
  • Εναλλακτικά: 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

…για τη γέμιση:

  • 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο (η συνταγή έλεγε χοιρινό)
  • 1 μεγάλο (περίπου 400 γρ) φρέσκο χωριάτικο λουκάνικο (προαιρετικό, δική μου προσθήκη)
  • 200 γρ (πάνω-κάτω) παστό κρέας (απάκι, σύγκλινο, κλπ) (προαιρετικό, δική μου προσθήκη)
  • 2 κ. σ. (30 γρ) φρέσκο βούτυρο (εγώ πρόσθεσα και 2 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο)
  • 5 πράσα, πλυμένα πολύ καλά και κομμένα σε ροδέλες ένα με ενάμιση εκατοστό στο πάχος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ποτηράκι ξηρό κρασί λευκό (εγώ κόκκινο)
  • κανέλα στη μύτη του κουταλιού
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο (εγώ δεν έβαλα)
  • 3-4 κ.σ. τραχανά γλυκό
  • 1 ντομάτα, τριμμένη
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 4-5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (δική μου προσθήκη)
  • 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (δική μου προσθήκη)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μείγμα από ελαιόλαδο και λιωμένο βούτυρο, για το άλειμμα των φύλλων (εγώ μόνο μαργαρίνη)

Πώς το κάνουμε:

1) Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα πράσα. Οι συνταγές συνήθως λένε μόνο το άσπρο μέρος τους, γιατί όμως να αφήσετε το τρυφερό πράσινο να πάει χαμένο; Κόβουμε σε ροδέλες του 1-1,5 εκατοστού, κρατούμε όμως χωριστά τα κομμάτια του λευκού και του πράσινου τμήματος.
 
2) Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα πράσα, πρώτα τα κομμάτια από το πράσινο τμήμα και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά μόνα τους (μισο-σκεπασμένη κατσαρόλα, για οικονομία ενέργειας)
 
3) και κατόπιν προσθέτουμε και τα κομμάτια από το λευκό τμήμα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
 
4) Τα στραγγίζουμε. Δεν πρέπει να έχουν υγρά όταν θα τα προσθέσουμε στο τηγάνι με τον κιμά.
 
5) Ζεσταίνουμε πολύ καλά μέχρι να κάψει ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι,
 
6) και λιώνουμε το βούτυρο. Εγώ, επειδή με τις προσθήκες η γέμιση είναι υπέρ-διπλάσια σε ποσότητα, έβαλα λίγο παραπάνω λιπαρή ουσία και μάλιστα …“μικτή”: φρέσκο βούτυρο (για το άρωμά του) αλλά και ελαιόλαδο (για να μην είναι πολύ βαρύς ο κιμάς), σε μία αναλογία 50%-50%.
 
7) και σοτάρουμε τον κιμά, αρχικά μόνο του με τα μπαχαρικά, “σπάζοντάς” τον
 
8) και κατόπιν προσθέτουμε και το λουκάνικο, καθαρισμένο από την εξωτερική μεμβράνη του και κομμένο σε μικρά κομματάκια
 
9) αλλά και το σύγκλινο, κομμένο και αυτό σε μικρά κυβάκια. Σοτάρουμε μέχρι να στεγνώσει και να ροδίσει ο κιμάς μας. Αλατίζετε.
 
10) Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι αλλά και το φρέσκο κρεμμυδάκι
 
11) και τα ρίχνουμε και αυτά στον κιμά το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
 
12) Βάζουμε τον πελτέ και την ντομάτα και ανακατεύουμε καλά.
 
13) Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοολούχο μέρος του και να παραμείνουν στο τηγάνι τα αρώματά του.
 
14) Τελευταία (και εάν θέλετε, είναι προσθήκη της ταπεινότητάς μου, αλλά πιστέψτε με ότι δίνουν υπέροχο άρωμα στην πίττα) προσθέτουμε και 4-5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι αλλά και μία καλή ποσότητα (κανα-δυό κουταλιές) ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου και, αφού ανακατέψουμε και πάλι,
 
15) χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για ένα 10λεπτο περίπου.
 
16) Προσθέτουμε τότε τα πράσα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το τηγάνι για ακόμη 2-3 λεπτά στο μάτι, για να ενωθούν οι γεύσεις.
 
17) Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί,
 
18) τα αβγά,
 
19) και τον τραχανά αλλά και τον μαϊντανό.
 
20) Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
 
21) Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Θα ψήσουμε στους 180, όμως προθερμαίνουμε σε υψηλότερη θερμοκρασία για να έχει ήδη ζεσταθεί καλά ο φούρνος όταν θα βάλουμε το ταψί μέσα.
 
22) Βουτυρώνουμε ένα ταψί σε διάσταση λίγο μικρότερο από εκείνη του φύλλου μας (για να μπορούμε να διπλώσουμε προς τα μέσα τις άκρες του). Εγώ χρησιμοποίησα σπιτικό φύλλο (η συνταγή του rihardos, που μπορείτε να βρείτε εδώ, σου επιτρέπει –μέσα από πολύ αναλυτικές οδηγίες- να φτιάξεις ένα πολύ καλό φύλλο που σαν ψηθεί και θα γίνεται σαν να είναι 3-4 πολύ λεπτά φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο και ήδη καλά λαδωμένα μεταξύ τους). Το ταψί της φωτογραφίας είναι σε διάσταση 30 x 40 εκατοστά (όσο υποδεικνυόταν στη συνταγή του φύλλου για τις ποσότητες των υλικών της).
 
23) Απλώνουμε μέσα στο ταψί, πατσαβουριαστά, τα μισά φύλλα του πακέτου, λαδώνοντας γενναιόδωρα το καθένα χωριστά. Εγώ έστρωσα το ένα σπιτικό φύλλο στον πάτο του ταψιού (σας είπα, μετά το ψήσιμο έχει την εμφάνιση 3-4 πολύ λεπτών επάλληλων φύλλων), αφήνοντας τις άκρες του να προεξέχουν από το ταψί (για να τις διπλώσω προς τα μέσα στη συνέχεια).
 
24) Απλώνουμε πάνω τους (του) ομοιόμορφα τη γέμιση
 
25) και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα και αυτά (ή με το δεύτερο σπιτικό φύλλο, σε περίπτωση -όπως εδώ- που ανοίξουμε).
 
26) Αλείφουμε και επιφανειακά και τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Η συνταγή της Ψιχούλη λέει να αλείψουμε με ένα μείγμα ελαιόλαδο και λιωμένο βούτυρο (αυτό αναφέρω και στα υλικά), εγώ όμως χρησιμοποίησα σε όλα τα βήματα που χρειάζεται επάλειψη μαργαρίνη, έτσι όπως αναφέρει στη ζύμη του ο rihardos.
 
27) ΧΑΜΗΛΩΝΟΥΜΕ τη θερμοκρασία στο φούρνο στους 180 βαθμούς, τη χαράσσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα.
 
28) Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 2 λεπτά.
 
29) Κόβουμε σε κομμάτια (το χάραγμα που είχαμε κάνει πριν από το ψήσιμο, βοηθάει να μην θρυμματίζεται τώρα το ψημένο φύλλο) και σερβίρουμε.
 
30) Όπως σας είπα, χρησιμοποίησα σπιτικά φτιαγμένο φύλλο, από τη συνταγή του rihardos “Τέλειο χωριάτικο φύλλο. Τεχνική ανοίγματος” και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για αυτό. Για εμένα τον σχεδόν άσχετο, η όλη διαδικασία ήταν μία αποκάλυψη. Ένα αληθινό “ταξίδι”. Από το πρώτο κιόλας ανακάτεμα των υλικών (αλεύρι, λάδι, ξύδι),
 
31) και το πρώτο ζύμωμα της σφικτής ζύμης,
 
32) την υδαρή σχεδόν ζύμη μόλις πρόσθεσα το νερό, τόσο υδαρή που πίστεψα ότι κατέστρεψα όλη την προσπάθεια.
 
33) Και όμως, μετά από ένα 20λεπτο υπομονετικού ζυμώματος (η συνταγή πέφτει μέσα “στο λεπτό”!), η ζύμη έγινε λεία, ομοιογενής, απαλή, δεν υπήρχε ίχνος υγρασία στο δοχείο (μα που την βάζει όλη αυτή την υγρασία το αλεύρι;), έτοιμη για άνοιγμα (μετά από κάποια ώρα “ξεκούρασης”).
 
34) Και στο άνοιγμα είναι πανεύκολη, δεν χρειάζεται άλλωστε να γίνει πολύ λεπτό φύλλο
 
35) γιατί, μετά από διαδοχικά διπλώματα και λαδώματα εσωτερικά, καταλήγεις με ένα μέτριου πάχους φύλλο, το οποίο όμως στην πραγματικότητα, μετά το ψήσιμο θα είναι σαν τέσσερα διαφορετικά, το ένα πάνω στο άλλο, ΤΡΑΓΑΝΑ φύλλα!!! ΤΕΛΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ!!!
 

 

 
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:51

Μπουρανί

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

1 και 1/2 κιλού σπανάκι και τσουκνίδα και ό,τι άλλα άγρια χόρτα υπάρχουν (ανάλογα την εποχή)

3 κουταλιές σούπας αλεύρι

1 λεμόνι

1 ποτήρι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

2 ποτήρια νερό

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
  2. Τα ζεματίζουμε χωρίς νερό μέσα σε βαθιά κατσαρόλα μέχρι να αχνιστούν και να πέσει λίγο όγκος τους .
  3. Μετά από περίπου 10 λεπτά ρίχνουμε μέσα 2 ποτήρια νερό, αλάτι, πιπέρι, το μισό ποτήρι λάδι και το λεμόνι σε χυμό.
  4. Χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και τα αφήσουμε να βράσουν για μια-μιάμιση ώρα. Όσο πιο πολύ βράσουν τόσο το καλύτερο.
  5. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το χυλό. Σε ένα ποτήρι λίγο με χλιαρό νερό διαλύουμε το αλεύρι καλά, να μην σβολιάσει.
  6. Όταν περάσει η ώρα βρασμού, ρίχνουμε μέσα το διαλυμένο αλεύρι, γιατί θέλουμε η σούπα μας να χυλώσει. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην "πιάσει" το φαγητό στον πάτο.
  7. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι και σε 5 λεπτά το κατεβάζουμε από την φωτιά. Είναι έτοιμο!
  8. Σερβίρεται πάντα με μπόλικο λεμόνι και πιπέρι
 

Λίγα μυστικά ακόμα

Μια άλλη παραλλαγή είναι αφού ζεματίσουμε τα σπανάκια και τα χόρτα μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα με λαδάκι τα τσιγαρίζουμε με ένα ψιλοκομμένο κρεμύδι και μετά συνεχίζουμε με το νερό και τα υπόλιπα.

Επίσης τρώγεται με λαγάνα και ελιές και την πατροπαράδοτη φασολάδα στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας.

 

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:47

Μπλανόπιτα ή η πίτα της τεμπέλας

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

1 πακέτο καλαμποκάλευρο

1 γιαόυρτι

2 κιλά σπανάκι

2 μάτσα κρεμμυδάκια φρέσκα

1 μάτσο άνιθο

1/2 κιλού φέτα

Πώς το κάνουμε:

1) Διαλύουμε το καλαμποκάλευρο με τόσο νερό όσο χρειαστεί έτσι ώστε να γίνει ένας ελαφρύς πολτός.
 
2) Αλατίζουμε και αδειάζουμε τον χυλό σε ένα καλά λαδωμένο ταψί μέχρι να πάει παντού και κρατώντας τον υπόλοιπο.
 
3) Ετοιμάζουμε την γέμιση κόβοντας τα λαχανικά και τριβοντάς τα με αλάτι να φύγουν τα υγρά.
 
4) Προσθέτουμε χοντροκομμένη την φέτα
 
5) και ρίχνουμε την γέμιση στο ταψί.
 
6) Στον υπόλοιπο χυλό ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
 
7) Με αυτό το μίγμα περιχύνουμε την γέμιση έτσι ώστε να σκεπαστεί όλη.
 
8) Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ψηθεί καλά η ζύμη (περίπου 1 ώρα, ανάλογα και με τον φούρνο)
 
 

Λίγα μυστικά ακόμα

Η δοσολογία είναι για ένα μεγάλο ταψί φούρνου γιατί η καλαμποκίσια ζύμη πρέπει να είναι αρκετά λεπτή. Το ταψί να έχει αρκετό λάδι γιατί το καλαμπόκι τραβάει λάδι. Είναι πολύ πιο νόστιμη κρύα παρά ζεστή.

 

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:45

Μπατζίνα με τραχανά ξινό της γιαγιάς Βασιλικής!

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

3 ποτήρια ξινό τραχανά

1 πρέζα αλάτι

100-150 γρ. φέτα τριμμένη

1 φλ. τσ. γάλα φρέσκο

1 φλ. τσ. αλεύρι (για ολες τις χρήσεις)

ελαιόλαδο

νερό για να βράσουμε τον τραχανά

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζω το νερό, με το 1 φλ. γάλα και μόλις πάρει βράση, ρίχνω τον τραχανά και το αλάτι μας και ανακατεύω για να μην σβολιάσει.
  2. Όταν αρχίζει να πήζει ο τραχανάς τον κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω το αλεύρι το οποίο και ενσωματώνω στο μίγμα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτω και τη φέτα (κρατάω λίγο για το τέλος) στο μίγμα μας.
  4. Λαδώνω το ταψί καλά και το πασπαλίζω με αλεύρι.
  5. Ρίχνω το μίγμα στο ταψί και το απλώνω και απο πάνω βάζω και την υπόλοιπη τριμμένη φέτα, ραντίζω με λάδι και σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνω στους 180 μία ωρα περίπου (θα το καταλάβετε όταν είναι έτοιμη).

ΠΗΓΗ

Σελίδα 1 από 3
facebook_page_plugin