Παραδοσιακές Συνταγές

Παραδοσιακές Συνταγές (21)

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:23

Γαύρος Ξιδάτος

Γράφτηκε από τον

Περιγραφή

Νόστιμος μεζές για να συνοδεύσουμε το ουζάκι αλλά και το τσιπουράκι μας!

Τι χρειαζόμαστε:

Γαύρος

Χονδρό Αλάτι

Ξύδι

Λάδι

Ρίγανη

Κόκκους πιπέρι

Κόκους Μπαχάρι

Σκόρδο

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε το γαύρο, αφαιρούμε τα εντόσθια και τη ραχοκοκκαλιά.
  2. Αραδιάζουμε τα ψαράκια στο τρυπητό και τα ρίχνουμε από πάνω μπόλικο χονδρό αλάτι. Αν είναι πολλά τα κάνουμε σε στρώσεις και ανάμεσα αλατίζουμε.
  3. Αφήνουμε τον αλατισμένο γαύρο περίπου 3 ώρες μέχρι να βγάλει τα υγρά του.
  4. Ξεπλένουμε τα ψάρια και τα τοποθετούμε σε ταπεράκι. Προσθέτουμε ξύδι μέχρι να σκεπαστούν τα ψάρια.
  5. Αφήνουμε το γαύρο μέσα στο ξύδι για περίπου 12 ώρες, καλύτερα μέσα στο ψυγείο.
  6. Μετά από 12 ώρες βάζουμε το γαυρο σε άλλο τάπερ σκεπάζουμε με λάδι και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  7. Τρώγεται την επόμενη μέρα για να προλάβει να πάρει τα αρώματα από τα μυρωδικά.
 

Λίγα μυστικά ακόμα

Συντηρείται στο ψυγείο αρκετό καιρό. Η συνταγή δεν είναι δικιά μου, έτσι το κάνουν εδώ στο Βόλο, την έμαθα και εγω και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας.

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:21

Γαλατόπιτα τρικαλινή

Γράφτηκε από τον

Περιγραφή

Η συνταγή αυτή είναι αγαπημενης μου φίλης από τα Τρίκαλα, καραγκούνας στην καταγωγή και με πολυ ταλέντο και όρεξη για παραδοσιακή μαγειρική. Λιτσάκι, να σαι καλα! Εχει παρει τις καλύτερες κριτικές και γίνεται ανάρπαστη πάντα! Την μοιράζομαι μαζί σας και καλή όρεξη!

Τι χρειαζόμαστε:

2 λιτρα γάλα φρέσκο αγελαδινό κρυο

11 κουταλιές της σούπας (αρκετα γεματες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

7 κουταλιες της σούπας ζάχαρη

λιγο αλάτι

1 πακέτο φύλλο κρούστα

λαδι για το αλειμμα των φύλλων

1-2 αυγά

κανέλα σε σκόνη

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 λιτρα γάλα φρέσκο αγελαδινό κρυο
  • 11 κουταλιές της σούπας (αρκετα γεματες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 κουταλιες της σούπας ζάχαρη
  • λιγο αλάτι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστα
  • λαδι για το αλειμμα των φύλλων
  • 1-2 αυγά
  • κανέλα σε σκόνη

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μεγαλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρυο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και λίγο αλατάκι και ανακατευουμε με σύρμα να διαλυθεί το αλεύρι.
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατευουμε διαρκώς με το σύρμα για να μη "πιάσει". Όταν ανεβαινουν στην επιφανεια του μιγματος και σκάνε μπουρμπουλήθρες καυτες (ποσο πιο παραστατικα να το πω? :)σημαινει οτι εχει ηδη πηξει σε ικανοποιητικο βαθμό, οπότε και κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφηνουμε κατα μερος. Άλλωστε οσο θα κάθεται, θα πήξει λίγο περισσοτερο.
  3. Λαδώνουμε ρηχό μεγάλο ταψί και στρώνουμε ενα ενα όλα τα φύλλα(5-6), λαδώνοντάς τα ενδιαμεσα εκτος απο το τελευταιο. Τα φύλλα ας περισσεύουν απο το ταψί, έτσι πρέπει.
  4. Ριχνουμε όλη την κρέμα επάνω στο τελευταιο φύλλο και τη στρώνουμε ομοιομορφα (ίσως και με τη βοηθεια μιας μαρίς-σπάτουλα σιλικόνης).
  5. Γυριζουμε τα φύλλα προς τα μεσα διπλώνοντας τα, να σχηματισουν κατι σαν λεπτη κορνιζα γυρω απο την κρεμα για να μη χυθει στο ψησιμο. Βρέχουμε την "κορνίζα" με νερακι (ειδικα στις γωνιες)και λαδακι.
  6. Ανακατευουμε ελαφρα τα αυγα και με ενα πιρουνι τσιμπάμε λιγο αυγό και το ρίχνουμε επανω στην κρεμα, ωσπου να τελειώσουν τα αυγα.
  7. Πασπαλίζουμε με κανελα και ραντίζουμε με λιγο λαδι απο πανω.
  8. Ψήνουμε στο φουρνο στους 200 (αναλογα και με το φουρνο σας) στη μεσαια σχαρα για μια ώρα περιπου, ωσπου να ροδίσει καλα.
 

Λίγα μυστικά ακόμα

Στη διαρκεια του ψησιματος η κρεμα μπορει να φουσκωνει εδω κι εκει, οπότε προσεχουμε και τρυπαμε με ενα πιρουνακι τις φουσκαλες.

 

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:15

Αρνάκι με κολοκυθάκια αυγολέμονο!

Γράφτηκε από τον

Περιγραφή

Ειναι αρνακι μαγειρεμενο στην κατσαρολα, με κολοκυθακια πολυ μικρα (λεπτα και μακρυα οσο ο δεικτης του χεριου μας). Στο τελος κανουμε με το ζουμακι του αυγολεμονο. Ειναι ενα πραγματικα πεντανοστιμο φαγητο με θεϊκή γεύση.

 

Τι χρειαζόμαστε:

1 κg. αρνακι

1 kg. κολοκυθακια, τα πολυ λεπτα

ελαιολαδο ή 1 κ.σουπας Φυτινη

1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο

3 ποτηρια νερο χλιαρο

μαϊντανο

2 αυγα

1 λεμονι (το χυμο)

1κ.γλ. κορν-φλαουερ ή αλευρι

αλατι - πιπερι

 

Πώς το κάνουμε:

  1. Βαζουμε στην κατσαρολα να ζεσταθει το λαδι, τοποθετουμε το κρεας (αφου το εχουμε πρωτα αλατοπιπερωσει) στην κατσαρολα μεχρι να ροδισει και απο τις δυο πλευρες, προσθετουμε το κρεμμυδι (ψιλοκομμενο) μεχρι να σωταριστει. προσθετουμε τα 3 ποτηρια το νερο (χλιαρο) και το αφηνουμε να σιγοβρασει μεχρι σχεδον να μαλακωσειτο κρεας.
  2. Σ'ενα τηγανι, αφου βαλουμε λιγο λαδι να καψει, ροδιζουμε ελαφρως τα κολοκυθακια αφου τα εχουμε αλατισει κι αυτα. Τα βαζουμε διπλα στο κρεας, ριχνουμε απο πανω τον ψιλοκομμενο μαϊντανο και το αφηνουμε να σιγοβρασει το φαγητο μεχρι να μαλακωσουν τα κολοκυθακια. Εαν δουμε οτι χρειαζεται λιγο νερακι, προσθετουμε χλιαρο.
  3. Στη συνεχεια κτυπαμε τ'αυγα σ'ενα μπολ προσθετουμε το λεμονι και το κορν-φλαουερ να διαλυθει καλα, βαζουμε λιγο αλατακι αν χρειαζεται και προσθετουμε σιγα-σιγα ζουμακι απο το φαγητο. Οταν καψει αρκετα το αυγολεμονο το προσθετουμε στο φαγητο μας και κουναμε την κατσαρολα μας να παει παντου.
 

Λίγα μυστικά ακόμα

Οταν τελειωσει τη βραση του το κρεας θα πρεπει να εχει αρκετο ζουμακι, γιατι θα μας χρειαστει για το αυγολεμονο. Αυτο το φαγητο το συνηθιζουνε πολυ στο Βολο, οπου και μεγαλωσα.

 

ΠΗΓΗ

Σελίδα 3 από 3
facebook_page_plugin