Παραδοσιακές Συνταγές

Παραδοσιακές Συνταγές (21)

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:42

Μελομακάρονα

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

8 φλιτζάνια αλεύρι, για όλες τις χρήσεις (1 πακέτο και λίγο περισσότερο)

1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού ( διαλύουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε αυτό)

ξύσμα απο ενα πορτοκάλι

2 κούπες καλαμποκέλαιο

3/4 κούπας ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλας σε σκόνη

2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη

1 και 1/4 κούπας καρύδια (χονδροκοπανισμένα)

1/4 φλιτζάνι κονιάκ ή μπράντι

2 βανίλιες

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

Σιρόπι

2 1/2 κούπες μέλι

1 1/2 κούπα ζάχαρη

2 κούπες νερό

2-3 σταγόνες λεμόνι

1 ξύλο κανέλας

 

Πώς το κάνουμε:

  1. Σ ένα μπωλ ανακατεύουμε το αραβοσιτέλαιο (συνήθως χρησιμοποιώ ελαιόλαδο, αλλα την συνταγή αυτη την έκανα οπως ακριβώς ζητούσε και με δικαίωσε)...συνεχίζουμε... το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού (στον οποίο ήδη εχουμε ανακατέψει την μαγειρική σόδα), το ξύσμα πορτοκαλιού και την ζάχαρη στο τέλος. Προσοχή ανακατέυουμε με το χέρι και οχι με μίξερ.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και πριν το βάλουμε όλο προσθέτουμε τις βανίλιες, τα καρύδια, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και στο τέλος το υπόλοιπο αλέυρι.
  3. Δεν χρειάζεται πολυ ζύμωμα, ίσα ισα να καθαρίσετε τα χέρια σας απο την ζύμη.
  4. Ψήστε στους 180 (αέρα) για 20-25 λεπτά στην μέση του φούρνου.
  5. Εντωμεταξύ εχουμε βάλει τα υλικά για το σιρόπι.
  6. Τα βράζουμε για 10 λεπτά, ξαφρίζουμε και στην συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Σε κρύο σιρόπι βάλτε τα ζεστά μελομακάρονα μόνο για λίγο, αν τα θέλετε πιο ζουμερά αφήστε τα λίγο παραπάνω, επειδή θα αρχίσουν τα μελομακάρονα να κρυώνουν μπορείτε να ζεστάνετε λίγο το σιρόπι σας.
 

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο καρύδι απο πάνω... Καλή επιτυχία

 

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:41

Μελιτζανόπιτα

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

15 φύλλα κρούστας

2 κιλά μελιτζάνες όχι φλάσκες

750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα σε τρίφτη

1 κούπα ελαιόλαδο

350 γρ. κεφαλοτύρι μέτριο ή κεφαλογραβιέρα γλυκιά τριμμένα

250 γρ. τραχανά γλυκό ή αν δεν έχετε μπλιγούρι

1 μεγάλο ποτήρι γάλα περίπου 300cc

1 ασπράδι αυγού χτυπημένο ελαφριά μαρέγγα

1 μάτσο μαιντανό ψιλοκομένο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πίπερι

ελαιόλαδο για το άλειμα των φύλων

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίστε τις μελιτζάνες απ΄όλο το φλούδι τους τρίψτε τις σε χοντρό τρίφτη και βάλτε της σε τρυπητό τουλάχιστον 2 με 3 ώρες να ξεπικρίσουν.
  2. Περάστε τις μετά από τηγάνι με λίγο λάδι να μαραθούν.
  3. Σε κατσαρόλα ρίχνετε το ένα φλυτζάνι λάδι και μαραίνετε πρώτα τα κρεμμύδια και στην συνέχεια ξεσβολιάζετε τον κιμά. Προσθέτετε τις ξεπικρισμένες μελιτζάνες ανακατεύετε καλά, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το γάλα και αφήνετε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα.
  4. Προσθέστε στην συνέχεια τον τραχανά ή το πλιγούρι ανακατέψτε και αφήστε το μίγμα να πιεί όλα τα υγρά του.
  5. ΠΡΟΣΟΧΗ Ένδέχεται να μην έχει βράσει ο τραχανάς ή κυρίως το μπλιγούρι και να έχουν σωθεί τα υγρά. Προσθέσε τότε λίγο νερό και συνεχίστε το βρασμό.
  6. Μόλις δείτε ότι έχει βράσει ο τραχανάς ή το μπλιγούρι σβήστε την φωτιά, προσθέστε τον μαιντανό πολύ ψιλοκομμένο, ανακατέψτε ελαφρά και αφήστε το μίγμα να μισοκρυώσει.
  7. Ρίχτε το χτυπημένο ασπράδι στο μισοκρύο μίγμα και ανακατέψτε να πάει παντού.
  8. Λαδώστε πολύ καλά με ελαιόλαδο το ταψί σας. Στρώστε τρία φύλλα καλά λαδωμένα και ρίχτε το 1/6 από μίγμα μας και το 1/6 από το τυρί. Στρώστε δύο φύλα λαδώστε καλά και ρίξτε τα δεύτερα 1/6 από το μίγμα της μελιτζάνας και του τυριού.
  9. Συνεχίστε με αυτό το ρυθμό και τελειώστε στρώνοντας τα δύο τελευταία φύλα καλά.
  10. Λαδώστε την επιφάνεια της πίτας και χαράξτε την με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια όπως κάνουμε με τον μπακλαβά.
  11. Ραντίστε την πολύ καλά με νερό και ψήστε την σε μέτριο φούρνο πάνω κάτω αντιστάσεις για μία περίπου ώρα ή αναλόγως με τον φούρνο σας.
  12. Ελαφρώς ζεστή ή κρύα είναι υπέροχη.
  13. Για αυτήν την πίτα χρησιμοποιείστε μόνο καλής ποιότητας ελαιόλαδο.ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ........
 

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα υλικά είναι για ένα μεγάλο ταψι του φούρνου.

Μπορείτε να παραλείψετε το χτυπημένο ασπράδι. Απλά εγώ με τα χρόνια ανακάλυψα ότι δένει με τον καλύτερο τρόπο το μίγμα του κιμά.

Επιμένω ιδιαίτερα στο θέμα της μελιτζάνας. Η συνταγή δεν γίνεται καλή με φλάσκες ούτε με τσακωνήτικες. θέλει εκείνες τις μωβ σκουρες τις μακριές.....

Αντικαταστείστε τις μελιτζάνες με δύο κιλά πράσα -μόνο το άσπρο μέρος-, το μοσχαρίσιο κιμά με χοιρινό και τον μαιντανό με μισό κιλό σέλινο ακολουθήστε τα ίδια βήματα και έχετε μια υπέροχη πρασόπιτα για τα γιορτίνα σας τραπέζια...

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:39

Μελιτζανοκιμαδόπιτα

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

  • 10 φύλλα για χωριάτικη πίτα
  • 2 ξερα κρεμμύδια μέτρια
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • 450 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κ.σ.. τραχανάς γλυκός
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κανέλα

Πώς το κάνουμε:

1) Καλύπτω τον πάτο της κατσαρόλας με λάδι και σωτάρω ελαφρά τα κρεμμύδια και τις μελιτζάνες που τα έχω κόψει μικρά κυβάκια.
 
2) Ρίχνω ένα ποτήρι χλιαρό νερό μέσα στο μείγμα και αφήνω να πάρει μια καλή βράση.
 
3) Ρίχνω τον κιμα και τον ανακατεύω καλά να πάει παντού και προσθέτω πιπέρι, αλάτι και μία τσιμπιά κανέλα. Ανακατεύω καλά,προσθέτω ακόμα ένα ποτήρι χλιαρό νερο, κατεβάζω τη θερμοκρασία (το βάζω στο 6) και το αφήνω να βράσει τόσο, ώστε η μελιτζάνα να λιώσει τελείως.
 
4) Τέλος ρίχνω το τραχανά και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να ρουφήξει όλα τα υγρά. Αν δείτε οτι το μείγμα σας είναι νερουλό προσθέστε ακόμα μια κουταλιά τραχανά.
 
5) Η τελική μορφή της γέμισης θα είναι όπως στη φωτογραφια.
 
6) Λαδώνω 4 φύλλα και απλώνω λίγο απο τη γέμιση .Μετά συνεχίζω ως εξής: 2 φύλλα-γέμιση, 2 φύλλα-γέμιση και τα δύο τελευταία. Εννοείτε πως λαδώνω καλά όλα μου τα φύλλα! Την ψήνω στους 180 για 40περίπου λεπτα.
 
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:37

Μελαχρινή απο το Πήλιο

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

10 αυγα

10 κ.σ καρυδι

10 κ.σ φρυγανια

1 κ.γλ. κανελα

1 κ.γλ. γαρυφαλο

5 κ.σ ζαχαρη

σιρόπι (όπως της καρυδόπιτας)

Πώς το κάνουμε:

1) Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη.
 
2) Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από τα ασπράδια)
 
3) Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα
 
4) Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε ολα μαζι με το χερι ελαφρα προς μια κατευθυνση.
 
5) Ψηνουμε στους 180 για 45 λεπτα με 1 ωρα περιπου, αναλογα στο φουρνο.
Δοκιμαζουμε με ενα καλαμακι απο σουβλακι.
 
6) Σιροπι οπως της καρυδοπιτας. Το ενα κρυο το ενα ζεστο.
 
 

Λίγα μυστικά ακόμα

Για να μην πιασουν τα καρυδια πατο, πριν τα ριξουμε στο μειγμα τα αλευρωνουμε πρωτα. Βαζουμε το μειγμα σε βαθυ ταψι, γιατι θα φουσκωσει αρκετα στο ψησιμο, αλλα και οταν σιροπιαστει το γλυκο.

 

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:34

Μπατζίνα παραδοσιακή με μαγιά

Γράφτηκε από τον

Περιγραφή

Θεσσαλική πίτα χωρίς φύλλο, με βάση το κολοκύθι και προσθήκη μαγιάς που την κάνει ακόμα νοστιμότερη!

Τι χρειαζόμαστε:

1 μεγάλο κολοκύθι ή 3-4 μεσαία κολοκύθια

4 περίπου κούπες αλεύρι

1 γιαουρτάκι ή 1 κούπα γάλα

3 αυγά

1 κύβο νωπή ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. ζάχαρη

300 γρ. φέτα

1 κούπα λάδι

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε κάθετα το κολοκύθι και αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους, βγάζουμε την ψίχα ξύνοντάς την με το κουτάλι. Αν έχουμε μικρά κολοκύθια τα τρίβουμε στον τρίφτη.
  2. Βάζουμε το κολοκύθι σε λεκάνη, το αλατίζουμε και το αφήνουμε 30 λεπτά περίπου να βγάλει τα υγρά του. Στη συνέχεια το στίβουμε καλά για να φύγουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται.
  3. Χτυπάμε στο χέρι τα αυγά, το γιαούρτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το μισό λάδι.
  4. Προσθέτουμε το κολοκύθι και το αλεύρι λίγο-λίγο. Αν χρειάζεται ρίχνουμε και λίγο παραπάνω, μέχρι να έχουμε μια ζύμη κολλώδη, όχι πολύ ρευστή.
  5. Τέλος ρίχνουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
  6. Στρώνουμε τη ζύμη μας σε βουτυρωμένο ταψί και ραντίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο λάδι. Αν θέλουμε έχουμε κρατήσει και ένα μέρος από τη φέτα και το βάζουμε πάνω από τη ζύμη.
  7. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 περίπου ώρα.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για 1 ώρα.

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:32

Κουλουράκια πασχαλινά της γιαγιάς 2

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

1/2 κιλό βούτυρο φρέσκο

200 γρ. φυτίνη

1/2 κιλό ζάχαρη

4 βανίλιες

2 κουτ. γλυκού σόδα

2 κουτ. γλυκού αμμωνία

1 ποτήρι πορτοκαλάδα

10 κρόκους αβγών

ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια

1.600- 1.700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε το φρέσκο βούτυρο, την φυτίνη και τη ζάχαρη πολύ καλά, περίπου 15-20 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε σόδα, βανίλιες, ξύσμα και τους κρόκους.
  3. Ρίχνουμε μέσα στο ποτήρι της πορτοκαλάδας τα 2 κουταλάκια αμμωνία. (Προσοχή!! ανακατεύουμε πάνω από την λεκάνη με το μειγμα γιατί αφρίζει!!)
  4. Αφήνουμε στην άκρη το μίξερ, και με το ένα χέρι προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά, και με το άλλο ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη.
  5. Η ζύμη πρέπει να είναι κανονική. Ούτε πολύ σκληρή ούτε μαλακιά και να κολλάει στο χέρι.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150οC, πάνω-κάτω αντιστάσεις με αέρα, για 20λεπτά περίπου ανάλογα με τον φούρνο. Μέχρι να αποκτήσουν δηλαδή, ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα!!

 

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:31

Καρυδόπιτα της γιαγιάς 2

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

15 κουταλιές κοφτές της σούπας σιμιγδάλι

15 κουταλιές της σούπας κοφτές τριμμένο καρύδι

15 κουταλιές της σούπας κοφτές ζαχαρη

15 αυγά

2 φρυγανιές τριμμένες στο μούλτι

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο

1/2 ποτηρι του κρασιού κονιάκ

2-3 βανίλιες

1 μπέικιν πάουντερ

 

Για το σιρόπι χρειαζόμαστε:

3 ποτήρια νερο

3 ποτήρια ζάχαρη

1 ξύλο κανέλα

λίγη φλούδα από πορτοκάλι και λεμόνι

Πώς το κάνουμε:

  1. Πριν αρχίσουμε την εκτέλεση της συνταγής βεβαιωνόμαστε ότι τα αυγά βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, είναι σημαντικό γιατι με κρύα αυγά θα "κάτσει" το γλυκο!
  2. Ξεκινάμε λοιπόν χωρίζοντας σε 2 μεγάλες λεκάνες κρόκους και ασπράδια.
  3. Στη λεκάνη με τους κρόκους προσθέτουμε τη ζαχαρη και χτυπαμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα 2 υλικά και να αρχίσει να "ασπρίζει" λιγο το χρωμα. Εδω να πω οτι σε όλη τη διάρκεια της συνταγής, όσο περισσότερο χτυπάμε τα υλικά με το μιξερ τόσο πιο αφράτη θα βγει η καρυδόπιτα!
  4. Στη συνέχεια σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το καρύδι, τις φρυγανιές, την κανέλα, το γαρύφαλο, τις βανίλιες και το μπέικιν και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  5. Μετά χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  6. Στη συνέχεια έχοντας το μίξερ στη λεκάνη με το μίγμα από τους κρόκους και τη ζάχαρη, προσθέτουμε λίγο λίγο και διαδοχικά τη μαρέγκα, τα στέρεα υλικα και το κονιάκ. Οταν προστεθούν όλα τα υλικα, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
  7. Λαδώνουμε ένα ταψί στον πάτο και τα τοιχώματα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 πάνω κάτω για μισή ωρα περίπου.
  8. Ο τρόπος ψησίματος και ο χρόνος πιθανόν να διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο, γι αυτο για να είστε σίγουροι ότι η καρυδόπιτα ψήθηκε καρφώστε ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού κι αν βγει καθαρό βγάζετε το γλυκο!
  9. Έχετε φροντίσει περίπου στα μισά του ψησίματος να βάλετε το σιρόπι να γίνεται, γιατί είναι σημαντικό να σιροπιάσετε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο και πρέπει γλυκό και σιρόπι να είναι ζεστα.
 

Λίγα μυστικά ακόμα

Για να κόψετε πιο εύκολα τα κομμάτια χωρίς να χαλάσει η καρυδόπιτα καλύτερα να το κάνετε πριν τη σιροπιάσετε! Καλή επιτυχία!!!

 

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:27

Γλυκό κυδώνι Πηλιορίτικο

Γράφτηκε από τον

Περιγραφή

Το Πήλιο φημίζετε για τα γλυκά του κουταλιού και επειδή είμαι από τον Βόλο η μητέρα μου μου έχει μάθει την τέχνη τους.

Τι χρειαζόμαστε:

1 1/2 κιλό κυδώνια (5 κομμάτια)

7 ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

100 γραμ. αμύγδαλα άσπρα

λίγο αρμπαρόριζα

Πώς το κάνουμε:


1) Πλενουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στα τέσσερα.
 
2) Οση ώρα τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τα βάζουμε μέσα σε νερό με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίζουν.
 
3) Στην συνέχεια τα κόβουμε φέτες και μετά λεπτά μπαστουνάκια. Συνεχίζουμε να τα έχουμε στο νερό με το λεμόνι.
 
4) Τα ξεβγάζουμε και αρχίζουμε να τα μετράμε με ποτήρια. Γεμίζουμε το κάθε ποτήρι μέχρι επάνω και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Με ίδιο ποτηρι μετράμε και την ζάχαρη. Βάζουμε ένα ποτήρι λιγότερο από όσα βγήκαν τα κυδώνια. Μ ε αυτή την δοσολογία που σας δίνω έγώ έβγαλα 8 ποτήρια κυδώνι και έβαλα 7 ποτήρια ζάχαρη. Προσθέτω και ένα ποτήρι νερό.
 
5) Πλένω και βάζω μέσα στην κατσαρόλα και ένα κλαδάκι αρμπαρόριζα.
 
6) Ρίχνω και τα αμύγδαλα.
 
7) Όλα μαζί τα βράζω σε αρκετά δυνατή φωτιά.
 
8) Σιγά-σιγά το γλυκό μας θα αρχίσει να δένει. Δεν χρειάζετε να σφίξει πολύ, γιατί όσο κρυώνει θα δένει. Το χρώμα του θα γίνει λίγο πιο σκούρο. Αφαιρέστε την αρμπαρόριζα. Όταν κρυώσει μπορείτε να το βάλετε σε βάζο.
 
 

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν το γλυκό όταν κρυώσει σας δέσει πολύ, ρίξτε μισή κούπα του τσαγιού νερό και βάλτε το να ξαναπάρει σε δυνατή φωτιά μια βράση.

 

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 17:25

Μπατζίνα

Γράφτηκε από τον

Τι χρειαζόμαστε:

600 γρ. αλεύρι

1 κολοκύθι μεγάλο

200 γρ. τυρί φέτα

1 ποτήρι λάδι (κρασιού)

1 ποτήρι γάλα (κρασιού)

1 κουταλάκι μπέικεν

Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Πώς το κάνουμε:

  1. Ξύνουμε το κολοκύθι και το στύβουμε για να φύγουν τα υγρά, κατόπιν ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να γίνει ένας ομοιογενές χυλός, και ρίχνουμε το μείγμα αυτό σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί.
  2. Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου (ανάλογα με τον φούρνο).
  3. Σημ.: Το πάχος της πίτας πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτό περίπου όπως το ζυμάρι της πίτσας

ΠΗΓΗ

facebook_page_plugin