Γράφει ο Σάκης Κουκουράβας

Πόσο μεγάλη ήταν η χαρά μου όταν ένα από τα όνειρα μου έγινε πραγματικότητα. Ποιο ήταν αυτό; Να έρθω να μείνω μόνιμα στο χωριό του πατέρα μου, την Βατσουνιά.

Η μετάβαση από τον τρόπο ζωής στον οποίο είχα συνηθίσει ήταν εύκολη και ομαλή. Για μερικούς ανθρώπους το να αφήσουν πίσω τους μια πόλη και να πάνε να ζήσουν σε μια μικρή κοινωνία δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς ο τρόπος ζωής και οι συνθήκες διαβίωσης έρχονται σε αντίθεση με αυτά της πόλης. 

Ο χρόνος κυλούσε ομαλά ως ότου άρχισα να συνειδητοποιώ ότι γύρω επικρατούσε μια ατμόσφαιρα καθόλου φιλική και ήρεμη. Επιφανειακά φαίνονταν όλα ωραία, αλλά κάτω από αυτή την «μάσκα» η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική.

Προς μεγάλη μου απογοήτευση παρατήρησα ότι υπήρχε μεγάλη αδιαφορία, ζήλια και κακία. Αδιαφορία για όλα. Αδιαφορία για απλά πράγματα που έχουν να κάνουν με όλους μας, όπως για παράδειγμα, απο τον δυνατό αέρα έπεσε ένας κάδος του δήμου σε ένα ρέμα και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Ο πρόεδρος του χωριού, ο κ. Χαϊντούτης, έκανε το καθήκον του και πήγε τον ανέσυρε από το ρέμα, αλλά με ενόχλησε αφάνταστα που δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Θα μου πείτε γιατί δεν πήγα εγώ; Πήγα, αλλά δεν τα κατάφερα γιατί χρειαζόταν αυτοκίνητο και έναν άνθρωπο ακόμη.

Μπορεί να γίνομαι υπερβολικά γραφικός και λαϊκιστής αλλά θα το ξαναπώ … ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ! Δεν θα συνεχίσω να γράφω για τα σκουπίδια. Όλοι καταλάβατε τι θέλω να πω!

Ζήλια! Ναι ζήλια! Μου έτυχε περιστατικό άλλα δεν θα αναφερθώ σε αυτό γιατί δεν θέλω να εκθέσω ανθρώπους. Απλά θα πω ότι, κάποιοι, μόλις δουν συγχωριανό τους να σηκώνει κεφάλι, ακονίζουν το δρεπάνι για να τους το πάρουν! Γιατί; Επειδή ΕΣΕΙΣ δεν μπορείτε; Επειδή ο συγχωριανός σας κάνει το παν για να πάει μπροστά αυτός και ο τόπος του; Γιατί τόλμησε ενώ εσείς φοβάστε; Κρίμα…

Πάμε στη κακία! Μια κακία που μου θυμίζει παιδάκια 5-6 ετών που μαλώνουν για το κουβαδάκι και παίρνουν εκδίκηση βγάζοντας τον χειρότερο τους εαυτό.  Κατά καιρούς διαβάζω πολλά και διάφορα ειδικά στο facebook και μένω έκπληκτος από το τι γράφουν ορισμένοι «Βατσουνιώτες». Το πιο πρόσφατο γεγονός, ήταν ο άδικος και κακοπροαίρετος σχολιασμός προς τον πολιτιστικό σύλλογο. Σχολιασμός από άνθρωπο ο οποίος δεν ζει καν εδώ! Δεν τον γνωρίζω προσωπικά αλλά με στεναχώρησε πολύ η στάση του. Εχω ξανακούσει αρνητικούς σχολιασμούς από κάποιους αλλά δεν δίνω σημασία γιατί γνωρίζω τι ρόλο βαράνε και δεν αξίζει να δίνω βάση σε ότι λένε. 

Κυρίες και κύριοι, αν δεν ήταν ο σύλλογος θα ζούσαμε σε έναν πολιτιστικό μεσαίωνα. Να κάνετε τον σταυρό σας και να ευχαριστείτε τα παιδιά του συλλόγου για ότι κάνουν. Δεν ζήτησαν ποτέ τίποτα από εσάς πάρα μόνο την στήριξη σας, είτε οικονομική είτε ηθική.  Για όλους εμάς τρέχουν! Θυσιάζουν χρόνο από την προσωπική τους ζωή για να κάνουν την δική μας ζωή πιο όμορφη, πιο ενδιαφέρουσα, πιο γεμάτη! Το έργο τους είναι πολύτιμο και θα πρέπει όλοι να το σεβαστούμε και να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο. 

Τι θέλω να πω με όλα αυτά;! Αν αφήσουμε κατά μέρος όλα τα παραπάνω «στραβά», θα δείτε ότι αυτός ο τόπος θα λάμψει και θα μεγαλουργήσει! Θα πάει μπροστά και θα δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για τα παιδιά σας. Αν συνεχίσουμε να παραμελούμε και να πληγώνουμε αυτόν τον τόπο, αυτός με την σειρά του θα μας τιμωρήσει άσχημα και θα είναι πολύ αργά για να δράσουμε και να σώσουμε οτι απέμεινε.

Ας αφήσουμε στην άκρη τον εγωισμό και ας προχωρήσουμε όλοι μαζί, δυνατά και αποφασιστικά γιατί η Βατσουνιά αξίζει ένα καλύτερο μέλλον… αξίζει πολλά περισσότερα απ’ ότι έχει τώρα!

Είναι τόσα αυτά που θέλω να πω, αλλά δεν θα το κάνω. Όχι ότι φοβάμαι να τα πω, άλλωστε μερικοί με ξέρετε… ξέρετε ότι όταν εχω να πω κατι το λέω στα ίσια. Δεν τα λέω γιατί θα στεναχωρήσω πολύ κόσμο και δεν θέλω. Άσε που θα κάνω κι άλλος εχθρούς (χαριτολογώ)

Ειλικρινά σας μιλώ, απογοητεύτηκα τόσο πολύ που σκέφτηκα να φύγω και να γυρίσω στις πόλεις… αλλά δεν θα το βάλω κάτω. Θα μείνω ΕΔΩ και θα παλέψω, για μένα, για όλους, για το χωριό!

 

Φιλικά, Σάκης Κουκουράβας

Σχόλια