Γράφει ο Σάκης Κουκουράβας

Σχεδόν όλα τα σπίτια στο χωριό έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και όλοι λίγο πολύ έχουμε ενα smartphone πάνω μας. Μήπως όμως δεν τα χρησιμοποιείται σωστά; Μήπως δεν εκμεταλλεύεστε σωστά τις δυνατότητες τους; Σήμερα θα σας πω πώς να κάνετε την ζωή σας ευκολότερη χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σας, το ίντερνετ και το smartphone σας.

Έχω παρατηρήσει πως οι περισσότεροι χρήστες έχουν ίντερνετ στο σπίτι μόνο και μόνο για να το χρησιμοποιούν ως μέσω επικοινωνίας με γνωστούς, φίλους και συγγενείς χρησιμοποιώντας διάφορες εφαρμογές και πλατφόρμες όπως το skype, viber, facebook κ.λ.π.

Τι θα λέγατε λοιπόν να αφήσουμε για λίγο στην άκρη όλα τα παραπάνω και να δούμε πως μέσω του ίντερνετ μπορούμε να γλιτώσουμε χρόνο και χρήμα;

Όλοι μας θέλοντας και μη έχουμε λογαριασμό σε κάποια τράπεζα.  Η τράπεζα πέραν από «χρηματοκιβώτιο» μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και ως «υπάλληλο» μας για να κάνει διάφορες εξωτερικές εργασίες για μας. Ειδικά εδώ στο χωριό εμένα προσωπικά μου έχει λύσει τα χέρια και μπορεί να λύσει και τα δικά σας!

Πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Είναι πολύ απλό. Πάμε στην τράπεζα μας, όποια και να είναι αυτή, και ανοίγουμε έναν λογαριασμό web banking. Εκεί θα σας λύσουν οποιαδήποτε απορία έχετε πάνω στο θέμα και θα σας καθοδηγήσουν στο πως να το χρησιμοποιήσετε. To web banking είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία διαχειριζόμαστε τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς εύκολα και γρήγορα. Για παράδειγμα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ελέγξουμε τον λογαριασμό μας, να στείλουμε η να λάβουμε χρήματα και πολλά άλλα. Μια από τις λειτουργίες  η οποία θα σας λύσει κυριολεκτικά τα χέρια είναι η πληρωμή λογαριασμών. Μπορείτε μέσω αυτής της ηλ. πλατφόρμας να πληρώσετε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Νερό, εφορία, συνδρομητική τηλεόραση, τέλη κυκλοφορίας κ.λ.π χωρίς να βγείτε από το σπίτι και να περιμένετε στις ουρές των τραπεζών. Με 2-3 κλικ η συναλλαγή με οποιαδήποτε υπηρεσία η εταιρία  ολοκληρώνετε άμεσα και με ασφάλεια. 

Μπορείτε να κάνετε αγορές μέσω διαδικτύου όπως για παράδειγμα να αγοράσετε κάρτα για το κινητό σας χωρίς να χρειάζεται να τρέχετε στα περίπτερα και να υποχρεώνεστε στον καθένα να σας αγοράσει κάρτα.

Ξέρω ότι κάποιοι φοβάστε να κάνετε ηλεκτρονικές αγορές αλλά σας διαβεβαιώ ότι είναι απόλυτα ασφαλές αρκεί να κρατάτε ασφαλείς τους κωδικούς σας και τις κάρτες σας. Αν κάνετε τις συναλλαγές ηλεκτρονικά έχετε καλύτερο έλεγχο των εξόδων σας αφου όλα καταγράφονται και μπορείτε να τα δείτε ανά πάσα στιγμή.

Μερικά κινητά χρησιμοποιούν την τεχνολογία NFC. Τι είναι αυτό; Η τεχνολογία NFC κάνει δυνατή την χρήση του κινητού τηλεφώνου για πληρωμές. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή της τράπεζας σας και να δηλώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας. Ένα απλό πέρασμα του κινητού πάνω από το POS και η πληρωμή ολοκληρώθηκε. Μην φοβάστε! Και να σας κλέψουν την συσκευή δεν μπορούν να κάνουν αγορές αφού η εφαρμογή απαιτεί κωδικό για να λειτουργήσει!

Ενημέρωση! Το ίντερνετ είναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών και μπορείτε να βρείτε όποια πληροφορία θέλετε αμέσως. Για παράδειγμα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τον καιρό και να προετοιματείτε έγκαιρα σε περίπτωση επερχόμενης κακοκαιρίας.  Μπορείτε εντελώς δωρεάν να μιλήσετε με ειδικούς πάνω σε θέματα υγείας η να πάρετε συμβουλές από ειδικούς για κάποιο πρόβλημα που απασχολεί εσάς η την οικογένεια σας. Μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για διάφορες κατασκευές, ακόμη και πως να επιδιορθώσετε μια χαλασμένη συσκευή.

Το διαδίκτυο στην ουσία είναι μια τεράστια βάση δεδομένων και είναι σαν να έχετε όλες τις γνώσεις και πληροφορίες του κόσμου μέσα σε μια συσκευή που χωράει στην παλάμη μας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε η να αναζητήσετε πληροφορίες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες η να κάνετε οnline αίτηση για κάποιο έγγραφο που ενδεχομένως χρειάζεστε. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να πάτε στα ΚΕΠ για κάποιο π.χ. πιστοποιητικό. Κάνετε την αίτηση σας και μετά από λίγες ημέρες πάτε και το παραλαμβάνεται. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να πάτε 2 φορές στα ΚΕΠ άλλα μόνο μια φορά.

Οι δυνατότητες του υπολογιστή, του διαδικτύου και των έξυπνων κινητών είναι απεριόριστες. Η χρήση τους όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιους ως εργαλείο για να διαπράξει κάποιο έγκλημα, όπως για παράδειγμα να κλέψει λεφτά από τον λογαριασμό σας η να κάνει αγορές με την κάρτα σας. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία για την οποία θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή. Αν θέλει κάποιος να μάθει περισσότερα, το Σάββατο 13/01/17 στις 19:00 η ώρα θα σας μιλήσω και θα σας μάθω πως να κάνουμε ασφαλείς αγορές και πληρωμές μέσω του διαδικτύου. Είναι μια πρωτοβουλία δική μου και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο θα παραδώσω μια σειρά δωρεάν μαθημάτων με θέμα την τεχνολογία και το διαδίκτυο σε μικρούς και μεγάλους! Επίσης θα μπορείτε να μου κάνετε ερωτήσεις και θα σας λύσω οποιαδήποτε απορία έχετε πάνω στο θέμα!

Μέσα σε λίγες ώρες μπορώ να σας μάθω βασικά πράγματα πάνω στο διαδίκτυο, τους υπολογιστές και το κινητό σας και εσείς με την σειρά σας να μεταφέρετε τις γνώσεις σας στα μέλη της οικογένειας σας! Δείξτε στους μεγαλύτερους πως να χειρίζονται ηλεκτρονικές συσκευές… μπορεί να τους σώσουν ακόμη και την ζωή!!! Ναι δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω. Υπάρχουν ειδικά κινητά τηλέφωνα για ηλικιωμένους τα οποία λειτουργούν ως σανίδα σωτηρίας σε περίπτωση ανάγκης. Για παράδειγμα μπορείτε αμέσως να εντοπίσετε που βρίσκετε ο άνθρωπος που ενδεχομένως κινδυνεύει και να στείλετε άμεσα βοήθεια! Ένα απλό και φθηνό smartphone μπορεί να σώσει μια ζωή!

Το διαδίκτυο δεν είναι μόνο facebook και chat… είναι ένα τεράστιο πολυ-εργαλείο, ένας ελβετικός σουγιάς με απίστευτες δυνατότητες και εφαρμογές! Το κινητό και το τάμπλετ σας είναι κάτι παραπάνω από μια παιχνιδομηχανή! Είναι τόσα πολλά που θα χρειαζόμουν εκατοντάδες σελίδες να τα γράψω όλα…

Αγκαλιάστε την τεχνολογία και πάνω απ’ όλα μάθετε να την σέβεστε και να την χρησιμοποιείτε σωστά.

Σχόλια