Γράφει ο Σάκης Κουκουράβας

Οι εκλογές έλαβαν τέλος. Ψηφίσαμε τον/την «εκλεκτό/ή της καρδιάς μας» για ευρωβουλή, περιφερειάρχη, δήμαρχο, δημοτικούς συμβούλους, πρόεδρο, προεδρίνα και ο καθένας σιγά σιγά παίρνει το δρόμο του για την «καρέκλα».

Τι θα γίνει όμως από δω και πέρα. Ωραίες οι καλοστολισμένες υποσχέσεις και ιδέες αλλά θα υλοποιηθούν, η απλά ήταν τυρί στο ψωμί μας για να πάρουν παραπάνω ψήφους υποσχόμενοι ότι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να φτιάξουν, για παράδειγμα τους δρόμους; Δρόμοι! Το αιώνιο πρόβλημα; ΌΧΙ!! Η αιώνια εύκολη υπόσχεση!

Δυστυχώς για το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι δρόμοι και ενίοτε τα σκουπίδια παραβλέποντας την παραβατικότητα, την μόλυνση του περιβάλλοντος, την ηχορύπανση, την διατάραξη της περιβαλλοντικής αισθητικής και δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες άλλα μικρά η μεγάλα καθημερνά προβλήματα. 

Θα σταθώ σε μερικά που μου έρχονται στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή.

Περιβαλλοντική αισθητική

Στα μέσα της Άνοιξης, δεν ξέρω ποιος έδωσε «εντολή», κάποιος πήρε ένα τσεκούρι και άρχισε να κόβει τα κλαδιά που προεξείχαν προς το δρόμο, ξεκινώντας λίγο έξω από το Μουζάκι και φτάνοντας μέχρι το ΘΕΟΝΗ. Το αποτέλεσμα , ναι μεν έγινε η δουλειά, αλλά ήταν άκρως αντιαισθητικό αφού φαινόταν λες κι πέρασε ανεμοστρόβιλος και τα σάρωσε όλα. 

Πέρσι το καλοκαίρι έγινε κάποιος ποδηλατικός αγώνας ο οποίος πέρασε από τα μέρη μας και σημάδεψαν την διαδρομή με παρδαλές κορδέλες και ταμπέλες για να μην χάνονται οι ποδηλάτες. Ακόμη κρέμονται από τα δέντρα σαν χριστουγεννιάτικα στολίδια. Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί να πάει να τα βγάλει! Μπορεί να τα χρειαστούν φέτος!

Μπάζα στα ρέματα! Δεν θα το σχολιάσω. Η λέξη μπάζα μιλάει από μόνη της! Και χαριτολογώντας θα πω ότι μερικές φορές κάποιοι «είμαστε για τα μπάζα».

Ηχορύπανση! Το αιώνιο πρόβλημα στα χωριά μας!

Συχνό φαινόμενο, στα κατά τα άλλα ήσυχα χωριά μας, να αποφασίζει ο συγχωριανός μας στις ώρες κοινής ησυχίας να κόψει χόρτα, ξύλα, να καρφώσει να να να… Τα μηχανάκια με τις πειραγμένες εξατμίσεις τα οποία μαρσάρουν εξ επίτηδες για να ακουστεί η εξάτμιση, η δυνατή μουσική από μερακλωμένους «μπουζουκόβιους», τα άνευ λόγου κορναρίσματα- χαιρετισμοί. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι σε αυτό το χωριό και σε κάθε χωριό που κάποιοι θεωρούν τσιφλίκι τους, υπάρχουν και άλλοι κάτοικοι. Οι επισκέπτες των χωριών μας που έρχονται το καλοκαίρι, έρχονται για να ξεφύγουν από την τρέλα της πόλης, να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν. Λίγο σεβασμός προς τον συγχωριανό μας, τον επισκέπτη μας και μια τυπική τήρηση της νομοθεσίας δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. 

Αδέσποτα και φόλες

Σοβαρότατο πρόβλημα είναι και τα αδέσποτα! Πολλοί κάτοικοι στα χωριά έχουν σκυλιά τα οποία τα χρησιμοποιούν στο κυνήγι, στη φύλαξη των κοπαδιών η για συντροφιά. Να όμως που και αυτά γεννούν με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αυτών των πλασμάτων να αυξάνετε με αποτέλεσμα οι δρόμοι να γεμίζουν αδέσποτα ζώα.  Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί το οτι κυκλοφορούν ανάμεσα μας αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ. Όλα αυτά τα ζώα θέλοντας και μη βασανίζονται και αργοπεθαίνουν, είτε από ασιτία, είτε από αρρώστιες , η θα τα πατήσει κάποια στιγμή κάποιο όχημα. Υπάρχει όμως λύση γι αυτό; Φυσικά υπάρχει και λέγετε στείρωση. Σε συνεργασία με τους δήμους, οι οποίοι βάση του νόμου υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων, να τα στειρώνουν, να τα τσιπάρουν και τα λοιπά.

Ο δήμος Μουζακίου είναι σε καλό δρόμο σε ότι αφορά τα αδέσποτα και οι Φίλοι Ζώων Μουζακίου κάνουν καταπληκτική δουλειά και καλό θα είναι όσοι μπορούμε να βοηθήσουμε στον αγώνα που κάνουν για αυτές τις αθώες ψυχές. Λίγη τροφή, φάρμακα, φιλοξενία αδέσποτων για λίγες μέρες θα βοηθήσουν σημαντικά στο έργο τους. Ελπίζω ο νέος δήμαρχος, κύριος Στάθης, να δείξει ενδιαφέρον σε ότι αφορά τα αδέσποτα!

Η σελίδα τους στο facebook: Φίλοι Ζώων Μουζακίου

Φόλες! Δεν θα πω πολλά παρά μόνο ότι όλοι αυτοί οι «μάγκες» που ρίχνουν φόλες είναι απλά «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ»! Εμένα προσωπικά μου έχουν «δολοφονήσει» 2 γάτες. H νομοθεσία προβλέπει σε τέτοιες περιπτώσεις πρόστιμο και φυλάκιση! Γι αυτό λοιπόν αν αντιληφθείτε κάποιον έστω να σκεφθεί να κάνει κακό σε κάποιο από τα κατοικίδια μας, μη διστάσετε να το καταγγείλετε στην αστυνομία πριν να είναι πολύ αργά. Επί της ευκαιρίας σας συμβουλεύω, όσοι έχετε κατοικίδια, να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας τι θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που το ζωάκι σας φάει φόλα.

Καθαριότητα και μόλυνση του περιβάλλοντος!

Μην πάει το μυαλό σας στους κάδους. Η βρωμιά δεν είναι εκεί αλλά παντού! Σκουπίδια όπου και να κοιτάξεις και είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Μάθετε στα παιδιά σας ότι η θέση των σκουπιδιών είναι στο κάδο και όχι στο δρόμο. Φυσικά θα τους το μάθετε όταν το μάθετε πρώτα εσείς, γιατί οι μεγάλοι λερώνουν περισσότερο από τους μικρούς. Και όπως λέει ο λαός, «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά». Τώρα θα μου πείτε ότι τα καλάθια απορριμμάτων στα χωριά είναι σπάνιο φαινόμενο η αν υπάρχουν είναι γεμάτοι… δεν έχετε άδικο! 

Πετάμε ότι βρούμε από δω και από κει. Της προάλλες, είδα χυμένα κατάμαυρα λάδια πεταμένα μαζί με το δοχείο πίσω από έναν κάδο απορριμάτων. Όλο αυτό κατρακυλούσε προς το ποτάμι! Γιατί; Όλα αυτά τα χημικά κάποια στιγμή θα καταλήξουν στο πιάτο μας.. στο πιάτο των παιδιών σας. Το μέλλον δεν είναι μακριά. Ας το προστατέψουμε, γιατί όπως έχω ξαναπεί, η φύση κάποια στιγμή θα μας τιμωρήσει και τότε θα είναι πολύ αργά… Σεβαστείτε την γιατί η φύση δε συγχωρεί αλλά τιμωρεί!

Η λίστα των προβλημάτων είναι μεγάλη. Κοιτάξτε γύρω σας… τα προβλήματα είναι εκεί και σας φωνάζουν!!! Κάποια από αυτά μπορούν να λυθούν άμεσα και κάποια χρειάζονται το χρόνο τους. Για να λυθούν όμως θα πρέπει να πιαστούμε χέρι με χέρι, να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και να χτυπήσουμε δυνατά το χέρι στο τραπέζι ώστε να κάνουμε την ζωή μας καλύτεροι και το μέλλον τον παιδιών μας φωτεινότερο!

Από εμάς εξαρτώνται όλα και μην περιμένετε τους «άρχοντες» να λύσουν όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν. Άνθρωποι είναι και αυτοί και όχι μάγοι να τα λύσουν όλα σε μια νύχτα με το μαγικό ραβδί τους. Ας βοηθήσουμε και εμείς όσο μπορούμε στο δύσκολο έργο τους!!!

Και όπως είπε ο Θοδωρής Παπαντώνης, «μόνο με ενότητα και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο μας»

Σάκης Κουκουράβας