Στην Ελλάδα αγαπάμε τον ήλιο και περιμένουμε πώς και πώς το καλοκαίρι για να τον απολαύσουμε ακόμα περισσότερο. Είναι απαραίτητο να μας βλέπει ο ήλιος κυρίως για την ψυχολογία και τη διάθεσή μας αλλά και για να νιώθουμε υγιείς. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ηλιακή ακτινοβολία έχει πολλές βλαβερές συνέπειες στο δέρμα και τον οργανισμό μας όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε υπερβολικό βαθμό και σε ώρες που είναι πολύ έντονη. Το δε μαύρισμα που όλες οι γυναίκες (αλλά και οι άντρες) περιμένουν πώς και πώς να αποκτήσουν στις διακοπές τους, είναι αισθητικά όμορφο αναμφισβήτητα αλλά είναι πολύ επικίνδυνο για το δέρμα μας. 
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, δυστυχώς, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ήπιας μορφής όπως κοκκίνισμα και κηλίδες στο δέρμα, πρόωρη γήρανση και ρυτίδες αλλά και πολύ σοβαρότερα όπως εγκαύματα, μελάνωμα και άλλα είδη καρκίνου του δέρματος. 

Το θετικό είναι πως όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα προλάβουμε και να γλιτώσουμε από τις αρνητικές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας μια και η σωστή πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία.

Ας δούμε ποιες συμβουλές μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατευτούμε κατάλληλα από τον ήλιο:

• Φοράμε καπέλο: Τόσο στην παραλία και τις βόλτες μας όσο και κατά τη διάρκεια εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, είναι απαραίτητο να φοράμε ένα καπέλο με αρκετά μεγάλο γείσο ώστε να καλύπτουμε το κεφάλι , τα μάτια και γενικά το πρόσωπό μας από την έκθεση στον ήλιο.

• Φοράμε γυαλιά ηλίου: Ακόμα κι αν δεν έχεις ευαισθησία στα μάτια και αισθάνεσαι ότι δε σου είναι απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορείς, να ξέρεις ότι πρέπει να τα φοράς για να προστατεύεις τα μάτια σου από τις ακτίνες του ήλιου με τα ειδικά προστατευτικά φίλτρα που έχουν τα γυαλιά καλής ποιότητας κατά της ακτινοβολίας UV-Β και UV-Α. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα για βλάβη στα μάτια από τον ήλιο.
• Χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντα: Όλα τα σημεία του σώματός μας που είναι ακάλυπτα και εκτεθειμένα στον ήλιο πρέπει να προστατεύονται με κάποιο αντηλιακό προϊόν (κρέμα, λοσιόν, σπρέι, κλπ) που διαθέτει φίλτρα προστασίας από την ακτινοβολία. Το καλύτερο είναι να εφαρμόζεις το αντηλιακό περίπου 20 λεπτά πριν βγεις στον ήλιο και να το ανανεώνεις συχνά αν εξακολουθείς να είσαι εκτεθειμένος. Έχει μεγάλη σημασία και το να το απλώσεις σωστά στο δέρμα σου και να έχει αρκετά υψηλό δείκτη προστασίας. Επίσης, μην ξεχνάς πέρα από το σώμα σου να βάζεις πάντα αντηλιακό στο πρόσωπο αλλά και στα χείλη και στα μαλλιά (ειδικά προϊόντα).
• Φοράμε άνετα ανοιχτόχρωμα ρούχα: Μέσα από τα ρούχα που φοράμε μπορούμε να καλύψουμε και να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τις ανεπιθύμητες συνέπειες του ήλιου. Ακόμα και τις ζεστές μέρες μπορούμε να φοράμε μακριά ρούχα που καλύπτουν το σώμα αλλά είναι σε δροσερά άνετα στιλ και σε ανοιχτά χρώματα που δεν τραβούν την ακτινοβολία του ήλιου.
• Αποφεύγουμε ή περιορίζουμε την έκθεσή μας: Μιας και η παρατεταμένη έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου είναι συχνά επικίνδυνη, καλό είναι για να εμποδίσουμε τις βλαβερές συνέπειες να αποφεύγουμε την έκθεσή μας ή να την περιορίσουμε όσο γίνεται. Καλό είναι να μη βρισκόμαστε κάτω από την ήλιο κυρίως τις πολύ μεσημεριανές ώρες που είναι πιο δυνατή η ακτινοβολία. Επίσης, μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τις σκιές που συναντάμε στους εξωτερικούς χώρους αλλά και τη χρήση ομπρέλας όταν είμαστε στην παραλία.